2016. szeptember 19., hétfő

II. évfolyam 32. szám

EGRESSUS, AVAGY SZÁLKAI MONTÁZS
az 500. ÉVFORDULÓ ELÉ
 *****

A MEGISMERÉS, KIFEJEZÉS  VÁGYA
A Bonyhádon élő festőművész tanár Kovács Ferenc  1970-ben kezdte lakóhelyén,  a felnőtt képző művészeti kör vezetését. A megye szinte minden általános iskolájának rajztanári, pedagógiai módszerét ismeri.

Pontosan tudja, hogy a felnőtt emberek, akik hétköznapi munkájuk elvégzése, után milyen szellemi , lelki  erővel vágynak a közvetlen környezetükben  levő világ megismerésére . Ez megával  hozza az önkifejezés, az élmény továbbadásának igényét is.

A megismerés és a vágy kifejezésének,  pedagógiai módszerével való segítés, Kovács Ferenc feladata, de még inkább küldetésének része, eszköze. A szakmai tudás megosztásával, átadásával  Ő maga is fejlődik. Az érettebb életkorban élő emberekkel  való kapcsolatai , a speciális helyzetből adódóan komoly, felkészüléssel járó előadásformát, kommunikációt igényel. Aki képzőművészettel foglalkozik, másként viszonyul a környezethez.  Esztétikai igényességgel.

A szekszárdi Babits Művelődési Központ márványtermében láthatóak, jó értelemben fogalmazott kommersz tartalmú, megjelenésű alkotás is. Szám szerint, huszonkét alkotó munkáját mutatják meg a Szekszárdi Szüreti Fesztivál részeként rendezett kiállításon, a márványteremben.

Arról, hogy a környezet, Bonyhád város milyen módon értékeli a képzőművész szakkör tevékenységét, Filóné Ferenc Ibolya polgármester asszony idézte egykori szakköri  tagságának megvallásával.  Egyfajta  környezetvédelmi gondolkodással  jól fogadja az alkotó személyekkel történő találkozási lehetőséget. Több intézmény is helyet ad a társas, vagy egyéni bemutatkozásnak. Mi sem bizonyítja jobban, mint a Hungária Takarékbank példa értékű  művészetpártolása. Ilyen módon a képzőművészet iránt kevésbé, vagy egyáltalán nem  érdeklődők is találkoznak  olyan alkotásokkal, melyek a világlátásukra is kihat, míg az ügyintézés megszokott  munkája  maradásra kényszeríti őket.

 Egy ellentétes példa, hogy az az oktatási intézmény ahol Kovács Ferenc harminchárom évvel ezelőtt a rajzolás alapvető feltételéhez szükséges eszközöket, például rajzbakokat vásárolta,  feltehetően átmeneti időre, a rajzszakkör helyének használatát megszűnteti.

A bonyhádi képzőművész körben a tagok, egyének  kommunikációjában  az egyéni látásmód absztrahált, elvonatkoztatott ábrázolás igénye. Másoknál ez figurális kompozíciókban jelentkezik. 

Kovács Ferenc  festőművész  a naturális megjelenítéshez is kellő információkat ad, a megismerés, kifejezés vágyaihoz. Ugyanakkor csak úgy zárójelben megjegyzi, hogy az egykori Barcsay Jenő által megrajzolt  emberi alak ábrázoláshoz szükséges  anatómiai tudásra,  a mai társadalmi valóság nem is tart igényt.
                                                                                          Decsi-Kiss János
*****
Szekszárdon tartott sajtótájékoztatót a Tolna Kincse Turisztikai Egyesület Térségi TDM Szervezete


 





Fotók: Ótós Réka
*****
Szarvasbőgés
 Vadlesen sorozat

*****
Gyilkos tó
Kitekintő sorozat
(Hargita megye, Románia)

  
*****
Harta - Tájház sorozat 
***** 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése