2016. október 3., hétfő

II. évfolyam 34. szám

Mezőkaszony (Kárpátalja, Ukrajna)
Történelemről, vallásról...
(Templomablak sorozat)

*****
A  „CSILLAG  SZÜLETETT” FADDON

        Amikor Faddon a református templom csöndjébe lép  Mészáros János Elek, akit várva vártak a falu mulatsággal telt napját, záró rendezvényeként, senkinek nem jut eszébe a gondolat, hogy  celeb…Azért nem, mert idegen az énekes személyétől, egyéniségétől. Jóllehet  a kereskedelmi tv csatorna győzteseként,sztárként  „csillagként” lett ismert, de nem hulló.  Ő  megmaradt az énekesi pályán, ahova rendelte az Isten. Ezen a néven szólítja, említi a világteremtőt.
Ebben  a Tolna megyei faluban, a fellépése előtt válaszolt magazinunk „3K” fogalmaira.
Így együtt egymást követően nem gondolt  az összetartozásukra, de rádöbbent voltaképpen erről szól az élete. Családi kötődése mindig meghatározója volt és marad is az életének. Édesanyja családja  az 1700-as évek közepén Révkomáromból települt és talált otthonra.
A beszélgetés későbbi perceiben lesz egyértelműen vállalt, fontos szerepe az otthon fogalomnak. Ez a hazát és annak szeretetét jelenti az énekkel versenyzőnek.
A környezet, a falusi lét az agrármérnökként való életforma elsőrendűen fontos számára. A tévés siker ellenére ma is gazdálkodik saját tulajdonú földjén, kertjében, hogy az alapvető élelmiszereket  termelje, tenyéssze önmagának. Tudja, ismeri milyen módon állítják elő, nagyüzemi gyári módon. Ebből nem kér. Otthon kertészkedik, állatokat tart.  Meggyőződése, hogy rengeteg vegyszer, művi, természet ellenes dolog van az ember körül, ami éppen a táplálékon keresztül jut a testbe. Ez az egész felborítja az eredendően egészséges szervezet működését. Testi betegségek mögé oda lehet sorolni, a lelki-szellemi bajokat.
Az a környezet ahol énekesként lép fel befolyásolja az énes kommunikációját.  A templomi hangversenyek  helyszínében már önmagában meghatározó körülmény, hogy hova épültek a templomok. Csak oda, ahol a földnek pozitív kisugárzása van. Magyarázza. Voltak emberek, akik mérték, érzékelték ezeket a geológiai jelenségeket. Szakrális környezet, másként hat előadóra, hallgatóra.
 Miért int csöndre a templomba lépés? Vágyik az igazság ígéretére? Az isteni kinyilatkoztatásra? Amikor egy talentummal áldott ember bizonyságot adja, hogy megőrzi a kapott kincset? Kérdések sorát veti fel.
Vannak, akik méltatlannak érzik, de ápolják, védik, annak megfelelően élik mindennapjaikat. Mások elkótyavetyélik. Értéket vesztett világunkban nehéz helyt állni a hitben! Ami erőt adó, békességre törekvővé tehet embert,emberrel szemben.
 Mészáros János Elek kerülni próbálta a tagadhatatlan tehetségéből fakadó, másoknak örömöt szerző órákat, napokat, éveket.  Ma már tudja, hogy szüksége volt mindarra a tapasztalásra, amit az énekesi pályája előtt kapott, szerzett. Másként fogadják őt az egyszerűbb, mondjuk kevesebb iskolai végzettséggel rendelkezők. A környezetében élő barátai bíztatására állt évtizeddel ezelőtt versenybe. Közülük jött és jutott a csillagok közé.
  Csillag születik negyedik szériájának győzteséről aligha lehet újat mondani, írni. Mindent közzé tett a napi sajtó, a kereskedelmi tévé csatornák. Tudni illik róla, hogy földhivatalokban főtanácsosként dolgozott. Bicske, Székesfehérvár voltak munkahelyei. A „Csendül a nóta”,a „ Csillag születik” díjak sorával növelte nevének megismerését.
Míg  „3K”- kérdéseire keresi a válaszokat, maga is három  betűhöz köti életpályája, küldetése lényegét. Ez betű  „3H”…„H” a „3K”-ban.
Hit, hűség, hazaszeretet! Ezek köré válogatta a faddi koncert műsorát is.
Egy műsorválasztás, összeállítás meghatározója a helyszín. Az se mindegy, hogy katolikus, református, vagy egyéb felekezethez tartozó helyszínre kell készülni. Ave Mariat, nem feltétlenül kell protestáns templomban énekelni!  Ezek alapvető ismereteket, tájékozottságot követelnek.
A népszerű slágerekben, operettekben, operákban, zsoltárokban mindenütt megtaláljuk azt a dalszöveget, ami erre a három „K”-ra  és három „H”-ra vonatkoztatva betölt egy estét. 

*****
 Városi séták sorozat: Kőszeg

*****
 Takarítás a Gemencben
***** 
Felújított útszakaszokat adtak át a megyében
Megyeszerte útfelújításokról lehet majd hallani a jövőben az autósok legnagyobb örömére – jelentette ki Hirt Ferenc országgyűlési képviselő szerdán délelőtt, Simontornyán. Tolna Megye Fejlesztési biztosa a 61-65-ös útkereszteződésnél tartott sajtótájékoztatót Becze Szabolccsal, a megyei közút igazgatójával, egyben átadták a térségben felújított útszakaszokat. Délután Szekszárdon, az 56-os út bevezető szakaszánál Horváth István országgyűlési képviselő, Ács Rezső polgármester és Becze Szabolcs vágta át a nemzetiszínű szalagot.

2010-ben egyértelmű volt, hogy a megye siralmas állapotban lévő útjainak felújítását meg kell kezdeni – emlékeztetett Hirt Ferenc. A fejlesztési biztos szerint rendelkezésre állnak a források az utak rendbetételére, majd kedélyesen megjegyezte: sokan már unni fogják a jövőben a folyamatos útátadásokról szóló híreket.
A megyeszékhelyen Horváth István is örömteli pillanatnak nevezte az útszakaszok megújulását, amely Szekszárd és térsége biztonságos, komfortos közlekedését szolgálja. A képviselő kijelentette: a sikeres fejlesztések a közös munka eredményei, amelyet a Magyar Közúttal és Szekszárd várossal összefogásban terveztek és kiviteleztek. A felújításokra további forrásokat biztosítanak, így folytatódhat a munka, mely által többek között hamarosan megújul a sióagárdi híd is.
Ács Rezső szerint szoros és hatékony az együttműködés a Magyar Közút megyei szervével, melynek köszönhetően már több balesetveszélyes csomópontot is sikerült átalakítani. A város célja, hogy közép- illetve hosszútávon csökkentse a belváros forgalmi leterheltségét, ezáltal a levegő is tisztább lehet, és a kerékpáros közlekedés is több lehetőséghez jut. Az 56-os út központi szerepet tölt be a Modern Városok Program keretében megvalósuló sportfejlesztéseket illetően is, ezért fontos, hogy jó minőségű, biztonságos út álljon rendelkezésre.
Becze Szabolcs tájékoztatása szerint az áprilisban megkezdett útfelújítások októberig befejeződnek, így összesen 4,8 milliárd forint hazai forrásból, több mint 50 kilométernyi útszakasz újul meg a megyében. Ebből több mint 31 kilométer főút, 19 pedig mellékút, az alábbi megoszlás szerint:
-          61-es út Simontornya és Tamási közötti útszakaszai 13,115 kilométer hosszúságban,
-          63-as út Nagydorogtól a kölesdi csomópontig tartó 9,964 kilométernyi része,
-          64-es út Simontornyától a megyehatárig 2,272 kilométeres útszakasza,
-          65-ös út Tamásitól Szekszárd irányába 3,6 kilométeren húzódó szakasza,
-          56-os út közel egy kilométeres szekszárdi bevezető szakasza,
-          6-os út Kakasdtól Szekszárd felé tartó 1,6 kilométeres útszakasza,
-          6233-as út Pakstól a kölesdi csomópontig tartó 15,45 kilométeres útszakasza
6532-es út Csibráktól Kurd végéig tartó 3,7 kilométeres szakasza. 


 *****
Madárlesen sorozat: Kis kócsag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése