2016. június 19., vasárnap

II. évfolyam 25. szám

„egressuss”

reformáció 1517 – atomerőmű 2017

„Kultúra-Környzetvédelem-Kommunkáció”

jövőnk energiájáról – jövőnk generációjának

A fenti fogalmak másfél évtizede jelzik a szálkai ifjúsági alkotótábor programját, melyet   „Szálkán a Művészetért” Közhasznú Alapítvány működtet. Alapító:  Decsi Kiss János  Babits- és Príma-díjas újságíró-képzőművész, a Magyar Kultúra Lovagja.

A „3K” tábori program  központi témája a környezetvédelem, ami a Paksi Atomerőmű,  valamint a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. környezetvédelmi stratégiáját, hívatott megismertetni. A kultúra fogalomkörben, Szálka község földrajzi  helyzetéből adódóan Sárköz-Völgység néprajzi vonatkozású hagyományait, szokásait, kultúráját tájházak, helytörténeti gyűjtemények, múzeumok kiállításaihoz vezeti a táborozókat, 50-60 fős heti turnusváltásokban.

A Reformáció 500.évfordulója alkalom, a „3K” szellemi-lelki  kultúra-környezetvédelem-kommunikáció tekintetében megújuló, sajátos tábori program megfogalmazására.

Tolna megye történelmi, irodalmi múltjában több ponton is illetékes, az 500. évfordulóra való emlékezésre.

Illyés Gyula: A reformáció genfi emlékműve előtt című terjedelmes költeményében egy helyen  így ír: „….szobádban  volna villany /ha nem lép Giordano Bruno tűzbe?/ hol kezdődött hogy atomerő van s holnap rakétán repülsz ki az űrbe?” Ismert a költő Tolna megyéhez való kötődése.

Sztárai Mihály reformátor teológiai tanai éppen Tolna városából  hódították Tolnát-Baranyát. Nevét jelenleg Gimnázium viseli.

Illyés Gyula versét,  a reformátor történelmi társadalmi jelentőségű, megújuló gondolatiságát,  a Paksi Atomerőmű jövőbeni üzemeltetésének környezetre, kultúrára, kommunikációra vetített hatását egyesítve (egyesülés, latin:EGRESSUSS) született a szálkai ifjúsági alkotótábor 2017.évre szóló programja, melyben a korábbi „3K”-t szakrális tartalmú egyházzenei, művészettörténeti  vetélkedő, interaktív előadások,események egészítik ki. Ez nemcsak megyei, de határokon túli, nemzetközi kapcsolódást is jelent: a reformáció bölcsőjének országaiban található atomerőművek közelében élő fiatalokkal is.
A magyar kormány  az 500. évforduló alkalmából Reformáció Emlékbizottságot hozott létre. A bizottság elnöke Orbán Viktor miniszterelnök így fogalmazott: „ Szellemi, lelki megújulásra van szükség. Ebben példa és erőt adó lehet a reformáció”. Az emlékbizottság miniszteri biztosa. dr.Hafenscher Károly, aki korábban Szekszárdon evangélikus lelkészként szolgált. 2016.június 17-én Szekszárdon a megyei múzeumban tájékoztatja a sajtót, a bizottság eddigi és jövőbeni  feladatairól. Ettől a naptól, még 500 nap az 500. évfordulóig: 2017.október 31-ig. 2017-ben 500 fiatal táborozását tervezi a szálkai alapítvány. Ez 10 turnust jelent 50 fő heti váltásban.

*****
 Berényi István - Kölesd polgármestere a 3K-ról
*****

A Szekszárdi Gitárkvártett hangversenye Győrben
*****
 Vadvirágok (sorozat): Pipacs
*****
Ábrahám Exit Béla festményei:

Viharvadászok (30×60 cm, olaj, habkarton) 

Naftalin égbolt Viharvadászok (30×60 cm, olaj, habkarton)  
***** 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése